Na een lange, mooie zomer gaan we weer fris van start met Post Pensioen! Natuurlijk met de focus op pensioencommunicatie, maar daarbij nu ook meer gericht op pensioenplanning, deelnemers ouder dan 50 jaar en meer begeleiding/advies bij pensioenaankoop op pensioendatum (waarvoor ik mijn Wft ook weer ga actualiseren!).
In het prille bestaan van Post Pensioen heb ik (wederom) kunnen vaststellen dat het wel heel moeilijk is en blijft om mensen blijvend geïnteresseerd te krijgen in hun pensioenplaatje. Ik heb mij deze zomer vaak afgevraagd waarom mijn eerste ervaringen met Post Pensioen niet anders zijn dan destijds bij Zwitserleven? Waarom vertikken we het toch om tijdig te gaan sparen of beleggen voor onze oude dag, terwijl we heel goed weten dat het onverstandig is?
Onlangs ‘liep’ ik tegen het boek aan ‘Geld en Gedrag’ van Dan Ariely. Daarin wordt uitgelegd hoe irrationeel wij zijn als het gaat om geld uitgeven. We laten ons leiden door emotie, impulsiviteit, korte termijn denken, gebrek aan planning, druk van buitenaf e.d. We hebben geen oog voor ‘alternatieve kosten’: waaraan hadden we hetzelfde geld ook kunnen besteden? En dan is sparen voor de oude dag ook nog eens heel abstract, te moeilijk, waardoor sparen voor de oude dag al helemaal niet als alternatief langskomt. Tenslotte leven we met zijn allen in een omgeving die er alleen maar op uit is om ons nu te laten spenderen.
Is pensioencommunicatie dan als ‘trekken aan een dood paard als je dit boek leest? Nee hoor, volgens mij niet. We moeten ons denk ik alleen realiseren dat het is zoals het is. Maar misschien moeten we het in onze pensioenpresentaties meer over geld en gedrag hebben, dan over alle ins en outs van de pensioenregeling en/of alle (moeilijke) flexibele mogelijkheden binnen een pensioenplaatje?
Ik heb het boek ‘Geld en gedrag” van Dan Ariely nog niet helemaal uit, maar ik kan het u al van harte aanbevelen. Het gaat niet over pensioen(-communicatie), maar eigenlijk wel ….
En toeval bestaat niet. Afgelopen zaterdag verscheen in het ‘fd. persoonlijk’ een artikel aan de hand van Brenda van Osch. Lees hier het artikel!